FORŢA SĂ FIE CU TINE
Aseară am avut parte de o adevărată delicatese: două meciuri de tenis, unul după altul, la Eurosport. Îmi place să urmăresc tenis, ski alpin, ciclism, raliuri, moto gp, mai puţin formula 1,... că adorm... .
Au fost duelurile Kim Clijsers cu Justine Henin, şi Rafael Nadal cu Davidenko. Şansa a făcut ca ambele meciuri să fie exemplare în a demonstra că reuşita stă în forţa mentală, nu atât în cea fizică. Se spune că, la un moment dat, în orice sport, există în lume cel puţin o mie de sportivi care au aceiaşi parametri de sănătate şi forţă fizică, antrenament, etc. Diferenţa o face antrenamentul psihic, forţa mentală. Cum, Dumnezeule, Davidenko pierde primul set LA ZERO în faţa numărului doi mondial, pentru ca apoi să câştige meciul? Poate în tenis se vede cel mai bine starea psihică a jucătorului, şi poate adevăratul spectacol nu este cel al forţei fizice, ci al stăpânirii de sine, al încrederii şi mobilizării interioare. Ambele aceste meciuri au avut răsturnări de situaţie de-a dreptul neverosimile.
Ai văzut exerciţii de gimnastică, la paralele, când sportivul se ţine cu mâinile de bara de sus, şi face rotaţii complete, cu viteză, în jurul ei. Îmi aduc aminte că pe vremea de aur a Nadiei Comăneci, cineva spunea: ştiinţific, medical, tehnic vorbind, articulaţiile, tendoanele, muşchii nu pot rezista forţelor centrifuge generate de asemenea rotaţie. (sursa imaginii: prosport.ro)
Adică ce vedem nu e adevărat? Sau atunci înseamnă că, adevărata FORŢĂ nu este cea a muşchilor... .
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu